Amazon už zná svou Box Star: Magda v počátcích pandemie šila stovky roušek pro kolegy a nemocné děti

Amazon už zná svou Box Star: Magda v počátcích pandemie šila stovky roušek pro kolegy a nemocné děti

Projekt Box Stars představil příběhy zaměstnanců Amazonu, kteří nebyli v posledních měsících lhostejní vůči svému okolí. Sami pracovníci v rámci tohoto projektu sdíleli příběhy svých kolegů, kteří v době pandemie prokázali mimořádnou laskavost či štědrost. Vedení společnosti pak vybralo vítězku, která díky svému konání získala od Amazonu osobní dárek v hodnotě 25 tisíc korun. Českou Amazon Box Star se stala paní Magda Matúzová.

Box Stars - rozhovory

17/12/2020 | Praha/Dobrovíz

Magda Matúzová pracuje v Amazonu čtvrtým rokem na oddělení příjmu zboží. V počátcích pandemie svépomocí šila roušky pro své kolegy v Amazonu, a to bez nároku na jakoukoliv odměnu.  „Přišla jsem po noční domů, otevřela šicí stroj, nastříhala látky a šila jsem roušky. Nejtěžší bylo objednávat do nich gumičky, protože tou dobou nikde nebyly,“ vzpomíná paní Magda. „Rozdávala jsem je pak spolupracovníkům, kteří je potřebovali a přišli za mnou,“ doplňuje.

Její ochota pomáhat i mimo pracovní povinnosti je jí přirozenou vlastností. Sama vyrábí masky na Halloween nebo nosí kolegům ovoce či ořechy ze své zahrady a zpestřuje jim tak svačinu. „Roušky jsem šila nejen pro kolegy v Amazonu, ale také například pro dětské oddělení v Litvínově. Celkem jsem jich v březnu ušila asi 600. Dělala jsem to z dobré vůle, měla jsem radost, že mě někdo potřebuje. Mně to neublížilo a někomu to pomohlo,“ řekla paní Magda.

Do soutěže Amazon Box Stars ji nominovala její kamarádka a kolegyně z oddělení příjmu zboží Lenka Birnhaumová, která hned po přečtení výzvy k zapojení do soutěže měla jasno, kdo si nominaci zaslouží. Vzpomněla si na nedostatek ochranných pomůcek po celé zemi v počátku pandemie: „Dnes už máme v Amazonu automaty na roušky, ale v tu dobu to byla pro nás pro všechny úplně nová situace. My jsme si třeba doma vyráběli roušky sešívačkou z čistých textilních sáčků do vysavače, protože nejsem manuálně zručná, a ani nemám šicí stroj. Zatímco Magda po noční nešla spát, protože šila roušky pro ostatní a pak nám je rozdávala. Velmi tím pomohla spoustě lidem,“ líčí Lenka Birnhaumová.

Pro svou zálibu v šití i původní profesi švadleny získala paní Magda od společnosti Amazon nové kvalitní šicí stroje. „Je to nádherné. Pro mě to byla obyčejná práce, ale pro někoho jiného pomoc, kterou potřebuje. Udělat někomu radost, to je to, co hřeje člověka u srdce,“ dodala paní Magda po rozbalení dárku.