Také otcové chtějí trávit čas s jejich novorozenými dětmi. Amazon je podporuje řadou rodičovských benefitů

Také otcové chtějí trávit čas s jejich novorozenými dětmi. Amazon je podporuje řadou rodičovských benefitů

Není to tak dlouho, kdy jsme u příležitosti Dne matek oslavovali jedny z nejvýznamnějších žen našich životů, a uplynulou neděli jsme věnovali stejnou dávku pozornosti také našim otcům. Amazon si důležitost jejich role plně uvědomuje.

22/06/2020 | Praha/Dobrovíz

Amazon si je jako zaměstnavatel plně vědom zásadních rolí obou rodičů v životě jejich dětí a chce co nejvíce podporovat nové rodiče mezi svými zaměstnanci. Za tímto účelem jim poskytuje několik benefitů. Prvním z nich je Mateřský příspěvek, kterým finančně podporuje své zaměstnankyně v období před a po porodu nad rámec finanční podpory státem. Po dobu 14 týdnů v období narození dítěte doplácí společnost matkám na mateřské dovolené státní podporu do 100 procent výše jejich mzdy.

Mateřský příspěvek využívají převážně matky, nicméně je možné, aby jej čerpali i otcové. Také další benefity myslí na oba rodiče. Jedním z nich je například Rodičovský příspěvek. „V rámci tohoto benefitu dostává rodič, který čerpá státní rodičovský příspěvek, doplatek od Amazonu do výše 100 procent mzdy po dobu šesti po sobě následujících týdnů v prvním roce po narození dítěte nebo jeho osvojení,“ vysvětluje Zuzana Zajacová, HR manažerka společnosti Amazon a doplňuje: „Na příspěvek má nárok i druhý rodič, případně ho mohou čerpat oba současně, pokud jsou našimi zaměstnanci.“

Návrat do práce v upraveném režimu

Záleží nám na tom, aby mohli rodiče s novorozencem strávit co nejvíce času, a chceme jim to umožnit. Zároveň jsme si vědomi toho, že péče o male dítě vyžaduje energii i čas navíc. Proto našim zaměstnancům, kteří jsou nově v rodičovské roli, nabízíme možnost speciálního Návratového programu,” říká Zuzana Zajacová a dodává: “V rámci tohoto programu mohou využít upravené pracovní doby po dobu osmi týdnů následujících po rodičovské dovolené.“

Tomáš Valenta, vedoucí týmu, který se v říjnu 2019 stal otcem prvorozené dcery Josefíny si benefit chválí. „Jsem rád, že mi Amazon umožnil využít benefit rodičovské dovolené hned po narození dcery koncem roku 2019, přestože jsme byli právě v sezónní vánoční špičce. Díky tomu jsem mohl být přítelkyni po ruce během celého šestinedělí, které pro nás bylo novou životní zkušeností,“ říká Tomáš a dodává: „V případě, že by se přítelkyně chtěla vrátit do práce, tak bych rád zůstal s malou na rodičovské.“

„Benefit jsem využil minulý rok v létě a dal mi finanční jistotu, dostatek volného času, protože jsme se zrovna s malou stěhovali do nového bytu, ale hlavně krásné chvíle strávené doma s manželkou a dcerou, a to je k nezaplacení,“ prozradil další z novopečených otců a vedoucí týmu, Marek Šimánek.

„Jsem rád, že Amazon myslí i na otce a umožní nám pomáhat partnerkám. Začátky jsou pro oba rodiče psychicky náročné, a toto je skutečně obrovská podpora. Díky otcovským benefitům jsem mohl naplno věnovat čas přítelkyni a dceři, práci jsem mohl na delší dobu odložit, a zároveň nám zůstal stejný příjem,“ uzavírá Martin Bauer, vedoucí týmu.

U příležitosti Dne otců se Amazon rozhodl podpořit Ligu otevřených mužů a daroval jim 20 elektronických čteček Kindl, jako nástroj k seberozvoji a zkvalitnění času otců strávených s jejich dětmi.