1500 porcí jídla každý den. V Amazonu táhne hlavně tradiční česká kuchyně

1500 porcí jídla každý den. V Amazonu táhne hlavně tradiční česká kuchyně

Firemní jídelna Amazonu zajišťuje stravování pro 3 tisíce zaměstnanců dobrovízského distribučního centra, kteří se střídají ve směnném provozu. Zaměstnanci zaplatí za dotovaný oběd pouze 25 korun. Řízky, smažený sýr nebo svíčková s knedlíkem. To jsou pokrmy, po kterých se v kantýně českého Amazonu vždy zapráší. Nejoblíbenější jsou mezi nimi právě pokrmy tradiční české kuchyně. Kuchaři Amazonu běžně připraví i více než 1,5 tisíce porcí jídla za jediný den. Sami zaměstnanci přitom o budoucnosti pokrmů rozhodují svým hlasováním.

28/08/2020 | Praha/Dobrovíz

O stravování zaměstnanců se v Amazonu stará 7 profesionálních kuchařů včetně šéfkuchaře a nočních kuchařů. Zdejší kuchaři jsou rádi, když vidí spokojené strávníky, a proto dávají zaměstnancům možnost aktivně se zapojit do hodnocení jednotlivých pokrmů. „Pokrm, který si zaměstnanci vybrali, mohou ohodnotit v systému „Happy or Not“ smajlíkem,“ vysvětluje Zuzana Zajacová, HR manažerka společnosti Amazon a doplňuje: „Jídla, která mají úspěšnost nižší než 60 procent, v menu nahrazujeme jinými. Naopak ta, která mají hodnocení vyšší než 80 procent, se snažíme do menu zařazovat častěji.“

Kuchaři oškrábou více než tři tuny brambor měsíčně

Dotované stravování patří v dobrovízském distribučním centru Amazonu k jednomu z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů. S ohledem na vysoký počet denních porcí musí zdejší kuchyně zpracovat také velké množství jednotlivých surovin. Pro zajímavost zde během jednoho měsíce zaměstnanci zkonzumují přibližně 3,4 tuny brambor, 1 tunu houskových knedlíků, 800 kilogramů rýže
nebo 400 kilogramů bramborových knedlíků. Z masa vede kuřecí, kterého se sní přibližně 1,1 tuny za měsíc, následuje vepřové s více než 1 tunou spotřeby.

„Mezi nejoblíbenější jídla u našich strávníků patří dlouhodobě smažený řízek, svíčková na smetaně, vepřový vrabec se zelím, karbanátky, a také smažený sýr,“ říká Tadeáš Klus ze společnosti Compass Group, která stravování v Amazonu zajišťuje. „I když jednoznačně vedou české klasiky, postupně se snažíme o modernější a zdravější zpracování,“ doplňuje Tadeáš Klus.

Na své si přijdou i vegetariáni

Zaměstnanci mohou každý den vybírat ze tří druhů pokrmů, přičemž vždy jedno jídlo a jedna polévka jsou bezmasé. Několikrát do týdne si mohou dát také minutku mezinárodní kuchyně. „Během letních měsíců se tyto oblíbené minutky grilují venku na terase, kde si mohou zaměstnanci sníst oběd na čerstvém vzduchu,“ říká Zuzana Zajacová z Amazonu a dodává: „Ani na noční směně zaměstnanci o možnost dotovaného stravování nepřijdou. Cateringové služby poskytujeme jak během nočních směn, tak i o víkendech.“

Dotované jídlo vyjde zaměstnance na pouhých 25 korun. V období předvánoční špičky je navíc strava pro všechny zaměstnance zcela zdarma. Ve špičce, kdy se počet zaměstnanců až zdvojnásobí, využívá možnost stravování téměř 100 procent z nich.