Inspirativní příběh Elišky: Začala se studiem znakového jazyka, aby byla blíž neslyšícím kolegům. Dobrovolně se k ní přidali i další zaměstnanci

Inspirativní příběh Elišky: Začala se studiem znakového jazyka, aby byla blíž neslyšícím kolegům. Dobrovolně se k ní přidali i další zaměstnanci

Eliška pracuje již sedmým rokem v oddělení lidských zdrojů v dobrovízském distribučním centru Amazonu a je tak v neustálém kontaktu se zaměstnanci. S narůstajícím počtem neslyšících a nedoslýchavých zaměstnanců si uvědomila potřebu přiblížit se jim. V únoru letošního roku se proto rozhodla přihlásit se na kurzy znakového jazyka a během krátkého časového období se jí podařilo udělat velké pokroky. Nejen u neslyšících zaměstnanců se její aktivita setkala s velkým úspěchem.

AmazonStar2021

08/12/2021 | Praha/Dobroviz

„Do Amazonu jsem nastupovala jako pracovník návratového centra, ale po krátkém období jsem přestoupila na HR oddělení, kde jsem dodnes. Práci mám rozmanitou. Skutečně každý den je jiný,“ říká Eliška, která se v rámci své pozice stará o to, aby pomohla zaměstnancům vyřídit potřebné administrativní záležitosti a zodpovídat jejich dotazy.

Chtěla se s neslyšícími domluvit sama

Prvotní myšlenka na to, naučit se znakový jazyk, přišla v době loňské sezónní špičky. „Přišlo mi líto, že nedokážu zaměstnancům se sluchovým postižením kvůli jazykové bariéře plnohodnotně pomoci,“ říká jednatřicetiletá Eliška Kulhová, „Máme sice k dispozici tlumočníka, ať už online nebo jednou týdně i osobně v distribučním centru, ale cítila jsem potřebu umět sama se spolupracovníky vyřídit alespoň ty hlavní věci. Umět jim poradit,“ doplňuje.

Znakovat se učí na kurzech organizace Tichý svět, jejímž cílem je přispívat k začlenění osob se sluchovým postižením do běžné společnosti. První kurz absolvovala během čtyř měsíců a nyní pokračuje v pokročilejším. „Každý kurz je ukončený zkouškou, která probíhá celá ve znakovém jazyce. Lekce znakování kvůli aktuální situaci probíhají online. Jedno školení má hodinu a půl a po celou dobu prakticky jen znakujeme,“ popisuje Eliška.

Přidali se i další kolegové

Aktuálně má za sebou již desítky hodin výuky znakového jazyka. „Díky tomu jsem schopná si s neslyšícími a nedoslýchavými kolegy popovídat a domluvit se s nimi na základních pracovních věcech. Řešili jsme společně třeba navýšení mezd, svozovou dopravu nebo pracovní neschopnost,“ vysvětluje Eliška a dodává: „Nejsem v tom určitě bezchybná, ale důležité je, že si rozumíme. Je to pro mě velice pozitivní zážitek.“

To, že Eliška přišla s tímto nápadem oceňují nejen neslyšící a nedoslýchaví zaměstnanci. Svou aktivitou inspirovala kolegu z HR oddělení k zorganizování dobrovolného kurzu znakového jazyka pro ostatní zaměstnance Amazonu, kteří jsou s neslyšícími spolupracovníky v každodenním kontaktu. Nyní již jeden takový kurz probíhá a díky pozitivnímu ohlasu jsou v plánu další kurzy i jejich rozšíření na jiná oddělení v rámci distribučního centra v Dobrovízi. „Ve znakovém jazyku jsem našla zálibu a v jeho studiu budu pokračovat i nadále,“ říká rozhodně.

Amazon dobrý úmysl ocenil

Inspirativní příběh Elišky vedl její kolegyni Denisu k myšlence nominovat jí do letošního ročníku soutěže, jehož se posléze stala vítězkou. „Její aktivitu jsem nemohla nechat bez povšimnutí, od začátku jsem věřila, že si ocenění zaslouží,“ říká Denisa. „Iniciativa Elišky směrem k neslyšícím kolegům vedla k dalším pozitivním změnám v našem pracovním kolektivu. Někteří z kolegů se začali znakový jazyk také učit. Věřím, že se po našem vzoru připojí i další zahraniční budovy, které také zaměstnávají neslyšící nebo nedoslýchavé kolegy,“ doplňuje.

Zaměstnance, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí, chce společnost Amazon podporovat a náležitě je za jejich aktivity ocenit. Minulý rok proto vznikl ojedinělý firemní projekt „Amazon Star“, který se zaměřuje na mimořádné činy zaměstnanců vůči okolí. Odměnu v hodnotě 40 tisíc korun – individuální kurz znakového jazyka a nové domácí spotřebiče dle vlastního výběru – převzala Eliška z rukou moderátorské dvojice Evropy 2 Ondřeje Urbana a Petra Říbala.