Sladké dopoledne v Amazonu: Cukrář Josef Maršálek zavítal mezi zaměstnance

Sladké dopoledne v Amazonu: Cukrář Josef Maršálek zavítal mezi zaměstnance

Tři zaměstnanci. Tři různé životní příběhy. Všechny ale spojuje jedno – láska k pečení a cukrařině. Prokop, Anna a Kristýna jsou důležitými členy týmů distribučního centra v Amazonu již řadu let. Na jejich současné pozice je dovedly různé cesty i důvody. Nyní se všichni setkali, aby strávili příjemný čas ve společnosti známého cukráře Josefa Maršálka. Ten za nimi do Amazonu dorazil vybaven svými kuchařkami i ukázkami vlastní práce. Jejich společné povídání přineslo mnoho krásných, lidských okamžiků nad spoustou sladkých dobrot.

Josef Maršálek

27/11/2022 | Dobrovíz

Pan Maršálek je můj cukrářský vzor. Setkání s ním si moc vážím,“ říká Prokop Sic, který se v Amazonu pátým rokem stará o kontrolu kvality zboží. Před tím se celý život živil jako kuchař. Vystřídal celou řadu menších i větších podniků, dokud nepřišla touha po změně. „Práce v kuchyni mi brala strašnou spoustu času. Chtěl jsem se věnovat partnerce a rodině. Mít čas také sám na sebe,“ pokračuje ve vyprávění. V Amazonu nyní pracuje jen čtyři dny v týdnu a má tak dostatek času na milované pečení i chvilky strávené s jeho dvěma malými dětmi. „Doma nejraději pečeme různé dorty nebo buchty. Pan Maršálek mi dal skvělé tipy, jak si poradit s odpalovaným těstem. Těším se, až je doma vyzkoušíme,“ prozradil Prokop.

Rovnováha mezi prací a osobním životem

Také Anna Koloburdová přišla do Amazonu ve chvíli, kdy potřebovala změnu. Původní profesí je speciální pedagožka. V Amazonu byste ji nyní našli na oddělení balení, kde pomáhá také jako instruktorka nově přijatým zaměstnancům. „Z práce nyní chodím s čistou hlavou. To je k nezaplacení,“ popisuje Anna, která se kromě práce v Amazonu stará také o malé hospodářství a zajímá se o udržitelný způsob života. „Jsem ráda, že mám na své koníčky dostatek prostoru. S maminkou ráda peču, naší specialitou jsou perníčky, ale rády upečeme také likérové špičky nebo koláče,“ uzavírá Anna.

Kristýna Malá má z trojice zaměstnanců nejbohatší cukrářské zkušenosti. Na oddělení balení zásilek v Amazonu totiž přišla přímo z cukrárny. Na začátku koronavirové pandemie se raději rozhodla najít si stabilnější zaměstnání: „Situace v gastro odvětví tehdy nevypadala příliš dobře. Nikdo jsme nevěděli, zda o svá místa nepřijdeme. Práce v Amazonu pro mě byla větší jistota,“ popisuje Kristýna. Mezi dorty a koláčky se zatím vrátit neplánuje. Dle jejích slov ji těší rozmanitost práce i více volného času a pečení je pro ni nyní pouze milým koníčkem: „Ráda peču i pro své kolegy. Často jim něco sladkého nosím do práce. Všechno vždy zmizí během chvilky,“ směje se Kristýna, která si stejně jako ostatní odnesla ze setkání s Josefem nejen spoustu cenných rad do kuchyně, ale také jeho nejnovější kuchařku s názvem Kynuté.

Autogramiáda přímo na pracovišti

Zkrátka nepřišli ani ostatní zaměstnanci distribučního centra. V rámci interní soutěže pro ně byly připravené další kuchařky vyhlášeného cukráře, které jim na místě podepsal i s věnováním. K obědu si pak mohli vychutnat výbornou bublaninu podle jeho receptu - připraveno pro ně bylo 3 000 porcí. „Zájem o kuchařské knihy pana Maršálka byl obrovský. Naši zaměstnanci připravili do soutěže skutečně krásné výtvory. Pekly se muffiny, zdobené perníky, ale i nádherné dorty s tematikou Amazonu,“ prozradil Noah Zyla, PR manažer společnosti.