Její tým tvoří lidé z celého světa: Baví mě si neustále rozšiřovat obzory, říká Tereza

Její tým tvoří lidé z celého světa: Baví mě si neustále rozšiřovat obzory, říká Tereza

Irsko, Francie nebo Španělsko. Tereza Hanzlová patří k těm, kteří za sebou mají bohatou kariérní cestu napříč Evropou. Po letech strávených v zahraničí se rozhodla vrátit do rodného Česka a všechny nabyté zkušenosti zužitkovat v novém zaměstnání. Aktuálně působí na manažerské pozici v personálním oddělení společnosti Amazon. Zázemí globální společnosti, kde může nejen denně komunikovat s mezinárodními kolegy, ale často také vyráží do zahraničí, jí poskytuje dostatečný prostor pro rozvoj kariérní cesty.

Tereza Hanzlova_story

09/09/2022

V zahraničí působila ve veřejném i soukromém sektoru a užívala si rozmanitost nových míst. Stesk po domově ji však v roce 2014 dovedl zpět do České republiky: „Česko mi chybělo. Hlavně ten náš specifický smysl pro humor a ironii. Španělové mají také smysl pro humor, ale jiný,“ směje se Tereza. Po návratu se vydala na pohovor do Amazonu a byla přijata na pozici HR administrátorky pro korporátní centrum v Karlíně. Postupem let prošla celou řadou dalších rolí od projektové a programové manažerky až po manažerku globálního týmu, kterou zastává dnes. Společně se svým 24členým týmem se stará o aktualizaci a kompletaci náborových dokumentů pro nově příchozí a přecházející zaměstnance nejen z Česka, ale z celého světa. Její team reviduje desítky tisíc dokumentů měsíčně. Zároveň monitoruje nové zákony a regulace, které umožňují podepisovat dokumenty digitálně, a tak se zbavit tradičních fyzických forem dokumentů.

Cestování patří k její práci

Díky své práci se každý den potkává se zajímavými lidmi z různých koutů světa. Její mezinárodní tým v Praze tvoří lidé z Maďarska, Rumunska, Slovenska, Peru a Itálie. Online se ovšem pravidelně potkává i s kolegy z Indie, Číny a Kostariky. „Tím, že se pohybujeme v různých časových pásmech, je občas trochu oříšek najít ideální dobu a se všemi setkat. Nejnáročnější to má kolegyně v Číně, které tyto schůzky vycházejí na večer. Ale na všem se dá vždy domluvit,“ vysvětluje dále.

Nová místa po celém světě může nicméně v rámci své pozice objevovat také na vlastní kůži: „Například v roce 2016 jsem měla to štěstí, že jsem mohla letět do Jižní Afriky. Je strašně fajn, pracovat pro firmu, která se nebojí vás někam poslat. Moc jsem to ocenila, protože to byla země, kam bych se jinak asi jen tak nepodívala,“ popisuje Tereza, která aktuálně plánuje pracovní cestu do Indie.

Díky zkušenostem, které nastřádala během své mezinárodní kariérní cesty, dokáže Tereza popsat rozdíly mezi Amazonem a jinými globálními společnostmi, kde působila. V Amazonu jsou základem interního fungování společnosti tzv. leadership principles, kterých je šestnáct a je kladen velký důraz na jejich skutečné dodržování: „Naše principy neustále používáme v praxi, nejsou jen od toho, aby visely na stěně jako motto. Já je někdy používám i v osobním životě. Věci se tu berou vážně, ale přesto je tu příjemná pracovní atmosféra.“

Dynamické tempo velké společnosti Terezu na její práci baví, ale musela se naučit poslouchat své tělo v případech, kdy toho na ni bylo moc: „Po čtyřech letech jsem měla krizi. Množství práce se mi promítlo do zdraví a zradila mě záda. Věděla jsem, že musím zvolnit. Vzala jsem si tedy dvou a půl měsíční volno s tím, že si odpočinu a pak uvidím, co dál.“ Během této doby procestovala jihovýchodní Asii, kde problémy se zády ustaly a urovnala si své priority. „Od té doby si hlídám své pracovní vytížení. Naučila jsem se říkat ne, pokud je práce příliš, abych se do takové situace už nedostala. Stejný balanc mezi prací a osobním životem se snažím hlídat i u svého týmu a nastavit jasné mantinely, kdy je práce moc a kdy se má odpočívat,“ říká Tereza.

Inkluzivní firemní prostředí jako samozřejmost

Amazon vnímá jako společnost, která dává příležitost všem bez ohledu na jejich původ nebo pohlaví. „Každý, kdo má zájem na sobě pracovat, zde může dokázat velké věci a posouvat se. Na rozdíl od ostatních firem máme ve vedení našich týmů mnoho žen. Všechno jsou to velmi inspirativní osobnosti a mě těší, že je společnost podporuje. Inkluzivní kultura je pro nás velmi důležitá,“ zmiňuje manažerka, která na práci v Amazonu oceňuje i různorodost své denní agendy.

Karlínské kanceláře Amazonu jsou k dispozici všem zaměstnancům, kteří je mohou využívat podle své potřeby. Řada z nich aktuálně funguje v režimu, kdy práci v kanceláři a doma střídají. „Někteří kolegové chodí do kanceláře třeba jednou za čtrnáct dní, protože jim vyhovuje práce z domova a ušetří tak čas dojíždění. Jiní chodí třeba dva nebo tři dny v týdnu. Myslím si, že jsme všichni za ty dva roky dokázali, že jsme schopní pracovat z domova stejně efektivně,“ popisuje Tereza a doplňuje: „Nejsem ten typ manažera, který by nutně potřeboval vše kontrolovat. Když mi někdo řekne, že něco udělá, je pro mě důležitý výsledek. A jestli sedí v kanceláři nebo doma je pro mě vedlejší,“ uzavírá Tereza.