Stádo ovcí na louce, v budoucnu i včelíny. Amazon realizuje ekologické projekty u centra v Dobrovízi

Stádo ovcí na louce, v budoucnu i včelíny. Amazon realizuje ekologické projekty u centra v Dobrovízi

Amazon se jako odpovědný podnik stará o to, aby snížil svou ekologickou stopu. V dobrovízském distribučním centru má tuto agendu na starosti speciální udržitelný tým. Jeho cílem je nejen snížení množství odpadu na minimum, ale i zachování biodiverzity na přilehlých přírodních plochách. Díky tomu zde travní porost spásají ovce a kozy, neprodané produkty a jídlo míří k potřebným, a více než 90 procent odpadu se daří zrecyklovat.

Arpad Menyhart story

05/07/2022

Udržitelný tým má v Česku 12 zaměstnanců. Jedním z nich je i Arpad Menyhart. Právě on přišel s první myšlenkou na vybudování zoo koutku na louce vedle distribučního centra. „Inspiroval jsem se u našeho sesterského centra ve Francii, kde trávu na těžko dostupných místech spásalo menší stádo ovcí. Myšlenka se mi líbila i proto, že pocházím z venkova a mám blízko k přírodě,“ popisuje Arpad Menyhart, manažer udržitelnosti ve společnosti Amazon. „Vedle distribučního centra máme zatravněnou plochu, o kterou se musíme starat a sekat ji. A tak jsme minulý rok místo sekačky pořídili stádo ovcí a koz,“ vysvětluje.

Ohleduplně k přírodě

Ohradu o velikosti 375 metrů, která oplocuje tisíci metrový pozemek, zaměstnanci postavili vlastními silami. „Byla to výzva, protože jsme výběh, který je v kopci, chtěli postavit bez větších zásahů do přírody. S výsledkem jsme maximálně spokojeni. Následně jsme mohli do výběhu pustit zvířata. Začínali jsme s 10 kusy, a jelikož se jim tu daří, dnes máme ve stádu dvě nová mláďata. Dvě další ovce jsme letos přikoupili,“ vypočítává Arpad. Z místní zoo se rychle stala oblíbená atrakce. „Zaměstnanci se sem chodí příležitostně projít, nasvačit se, občas zde probíhají také neformální schůzky. Když je člověk v přírodě a v kontaktu se zvířetem, které si může pohladit, je to balzám na duši,“ dodává.

V plánu jsou však také další projekty ohleduplné k přírodě. „Aktuálně společně s našim týmem zahradníků projektujeme vybudování včelího úlu a jeho umístění na rozkvetlou louku. Musíme však včely umístit po větru, aby létaly na louku a ne k našemu distribučnímu centru,“ objasňuje Arpad. „Současně s tím řešíme také prostory a technologii elektro nabíječek na auta, kola a koloběžky. Stále přicházíme na nové nápady,“ říká.

Poctivé třídění přináší výsledky

Recyklace odpadů je na cestě k udržitelnému podnikání nezbytným základem. V této disciplíně je centrum v Dobrovízi dlouhodobě číslem jedna v porovnání s ostatními pracovišti Amazonu po celém světě. „Naším cílem je pokud možno nevytvářet odpad vůbec, ale to je samozřejmě v praxi nedosažitelné. Již nyní jsme schopni vytřídit přibližně 96 procent odpadu,“ vysvětluje Arpad Menyhart a dodává: „Nyní například zavádíme projekt udržitelných kelímků na kávu. Po rozšíření do celé budovy můžeme odhadem snížit odpad až o 1,3 tuny za rok. Zaměstnance chceme motivovat tím, že když je použijí, budou mít kávu zdarma. Spotřebu vody nám zase pomohou snížit nové myčky, které zatím testujeme v odpočinkových místnostech. Nádobí kompletně umyjí během pouhých 60 vteřin.“

Vedle klasického odpadu Amazon odpovědně nakládá také s neprodejným zbožím, které daruje neziskovým organizacím nebo potravinovým bankám. „Hledáme cesty, jak neprodané zboží zužitkovat. Musíme se však samozřejmě řídit i tím, co nám umožňuje česká legislativa a naši dodavatelé. Kromě potravinového zboží, které putuje do potravinových bank, darujeme také drogerii, textil nebo dětské hračky. Týdně také posíláme dodávku granulí pro policejní psy,“ uzavírá Arpad Menyhart.