Z chorvatské neziskovky až do české kanceláře Amazonu: S manželem jsme se na rodičovské vystřídali, říká expatka žijící v Praze

Z chorvatské neziskovky až do české kanceláře Amazonu: S manželem jsme se na rodičovské vystřídali, říká expatka žijící v Praze

Když Ines Janušová začínala svou profesní kariéru v neziskových organizacích, nenapadlo ji, že někdy bude pracovat v nadnárodní společnosti. Plány jí však změnilo setkání s jejím osudovým mužem, dnes již manželem. Po dlouhém zvažování se rozhodli přestěhovat do jeho rodného Česka. Pak už bylo jen otázkou času najít si práci, ve které se domluví anglicky, čímž odstartovala svou kariérní cestu v Amazonu. Nyní zde pracují s manželem oba a chválí si atraktivní benefity zaměřené na rodiče.

Ines Janušová story

20/07/2022

Když se Ines s manželem rozhodovali, kde se usadit, zvolili Českou republiku hlavně kvůli tomu, že se zde nachází více mezinárodních společností, kde je možné komunikovat v angličtině. Protože si během kariéry v neziskovém sektoru oblíbila mezinárodní styky a projektový management, přihlásila se do Amazonu na pozici Career Choice Specialist, která obnášela agendu spojenou se vzdělávacím programem pro zaměstnance. „Líbila se mi nejvíce, protože do určité míry souvisela s tím, co jsem dělala dřív,“ vysvětluje Ines.

„Myslela jsem si, že tato práce bude více o administrativě, ale nakonec jsem se hlavně bavila s lidmi o jejich budoucnosti a pomáhala jim rozvíjet se,“ říká Ines.  V rámci programu Career Choice se totiž mohou zaměstnanci distribučních center Amazonu překvalifikovat na jinou pozici, která je posune v jejich kariéře. Náklady na vzdělávání jim přitom z velké části platí zaměstnavatel, sami si přispívají pouze symbolickými pěti procenty.

Během budování kariéry se naučila česky

Vedle podpory ostatních zaměstnanců začala Ines pracovat také na sobě a na své češtině. „Bylo pro mě důležité dorozumět se třeba v nemocnici nebo v budoucnu na třídních schůzkách. Nechtěla jsem být závislá na tom, aby mě musel doprovázet manžel,“ tvrdí Ines. Vedle toho se jí dařilo také po profesní stránce. „Firemní kultura v Amazonu podporuje přesuny lidí na nové pozice. Je zde nespočet možností, kde se můžete uplatnit. Zkrátka jakmile naplníte svůj potenciál v rámci určité pozice, otevírá se vám nová příležitost,“ doplňuje Ines.

Podařilo se jí interně posunout a v roli specialistky kvality poznala veškeré procesy v oddělení HR. „Bylo to pro mou kariéru skvělé rozhodnutí. Pracovala jsem na zavádění programu kvality v rámci celého trhu Evropy, blízkého východu a Afriky,“ pokračuje Ines. Dnes pracuje na pozici Learning Business Partner a podílí se na vytváření výukových strategií.  

Na mateřské ji vystřídal manžel

Během šestiletého působení v Amazonu se Ines narodil první potomek. Na první mateřskou dovolenou odešla těsně před vypuknutím pandemie. Po pěti měsících se s manželem, který pracuje u stejné společnosti, domluvili, že nastoupí na otcovskou dovolenou a vystřídá ji. „Pro nás to byla skvělá výhoda a nechápu, proč by ji někdo nechtěl využít. Teď jsem znovu těhotná a u druhého mateřství to plánujeme stejně. Pracovat chci převážně z domova, abych byla rodině nablízku,“ vysvětluje Ines a dodává: „Kdybych však potřebovala přijít něco vyřídit do kanceláře, máme zde k dispozici speciální místnost pro maminky, to mi přijde skvělé.“

Život v Praze si Ines zamilovala a do Chorvatska jezdí s manželem pravidelně na dovolenou. V domácnosti mluví dvojjazyčně, manžel na dítě mluví česky a ona chorvatsky. „Časem chceme zapojit i angličtinu, protože v ní někdy komunikujeme i s manželem, pokud řešíme něco složitějšího,“ uzavírá Ines.