Ze školního psychologa programátorem: Moje práce se vždy točila okolo vzdělávání lidí, říká Václav

Ze školního psychologa programátorem: Moje práce se vždy točila okolo vzdělávání lidí, říká Václav

Václav Mucha vystudoval psychologii a čtyři roky pracoval jako dětský psycholog na základní škole v Hustopečích u Brna. V té době by ho nenapadlo, že bude jednou pracovat v globální společnosti. Postupně se však vypracoval a dnes působí jako programátor školení pro zaměstnance Amazonu. Jak sám říká, i tady využívá část svého psychologického vzdělání a snaží se koncipovat programy tak, aby učení bylo zábavou.

Václav Mucha story

03/08/2022

Hlavním důvodem, proč se Václav rozhodl odejít ze školství do soukromé sféry, byla chuť ovlivňovat a měnit věci. „Po čase jsem zjistil, jak je naše školství rigidní systém. Rozhodl jsem se proto pro kompletní změnu prostředí a zamířil jsem do soukromé sféry,“ vzpomíná. Jeho cesta však zůstala i nadále spojená se vzděláváním i psychologií. „Nastoupil jsem jako školitel ve finanční firmě, kde jsem vedl jak klasické, tak online tréninky,“ pokračuje.  

Oblast vzdělávání řeší také v Amazonu

Po několikaleté praxi nastoupil do Amazonu, kde dnes pracuje šestým rokem a za tu dobu prošel hned několika různými pozicemi. Dnes pracuje na pozici technologa/programátora vzdělávání, což znamená, že vyvíjí a vylepšuje online školení pro stávající i nově příchozí zaměstnance. Znalosti, které má z psychologické praxe, se mu však dodnes při práci hodí. „Snažím se, aby školení bylo pro zúčastněné příjemnější a efektivnější. Online forma vzdělávání je nejlepší pro odborné dovednosti, protože se k jednotlivým částem může zaměstnanec v případě potřeby vracet. V případě tzv. ‚soft skills‘ jako je vedení nebo motivace týmu je naopak vhodnější osobní kontakt s mentorem,“ vysvětluje.

Osobně má s mentoringem skvělé zkušenosti. „Můj zahraniční kolega, který má v oblasti kódování bohatší zkušenosti, je zároveň mým mentorem. Pomohl mi posunout mé dovednosti o úroveň výš,“ říká Václav, který dnes sám předává zkušenosti dalším kolegům z odvětví. V rámci své pozice také hodně cestuje. „Pracuji v mezinárodním týmu, takže často každý sedíme v jiné zemi. Můj nejbližší kolega aktuálně sedí ve Frankfurtu, další v Londýně. Začal jsem hodně cestovat zejména kvůli vlastnímu kariérnímu vzdělávání. Zpočátku to pro mě bylo něco nového, dnes už to beru jako běžnou součást práce,“ popisuje.

Přesun do online byl profesní výzvou

V době, kdy svět bojoval s největší vlnou pandemické krize, se v jeho dosavadní kariéře odehrála velká změna. „V této době začaly enormně růst online nákupy a Amazon tak musel nabrat mnoho nových zaměstnanců. To znamenalo více školení pro nově příchozí, a hlavně také přesun do online prostředí. Celý náročný proces jsme zvládli během čtrnácti dnů,“ vysvětluje Václav a pokračuje: „Během dalších třech měsíců jsme dali dohromady vstupní školení pro agenturní zaměstnance, školení procesů určené pro skenery využívané v provozech a v neposlední řadě ještě program pro naše instruktory.“

Přestože svou práci může dělat prakticky odkudkoliv, moderní zázemí karlínských kanceláří Amazonu využívá pravidelně. „Nejlépe se mi tu soustředí, na kódování tu mám dostatečný klid,“ pochvaluje si. Jako dvojnásobný tatínek oceňuje také rodičovské benefity. „Využil jsem možnosti jít na rodičovskou dovolenou, kdy mi zaměstnavatel doplácel plnou mzdu šest týdnů nad rámec zákona. Celkem jsem tak s dětmi a manželkou mohl strávit celých osm týdnů, což bylo skvělé,“ říká. „Výhodou vidím také v připisování zaměstnaneckých akcií při náboru, beru to jako určitou formu spoření,“ uzavírá.