Letošní ocenění Amazon Star patří Jarmile, která se stará o opuštěné pejsky

Letošní ocenění Amazon Star patří Jarmile, která se stará o opuštěné pejsky

Jarmila pracuje v robotickém centru Amazonu v Kojetíně teprve půl roku, ale i za tak krátkou chvíli se už stihla zapsat do jeho pomyslné síně slávy. Ve volném čase totiž pečuje o více než dvě desítky opuštěných pejsků, kteří za sebou nemají příliš šťastnou životní cestu. Vlastními silami se jim snaží zabezpečit veterinární pomoc, dostatek krmiva, ale i tolik potřebnou radost ze života. Za to vše nyní získala ocenění Amazon Star, kterým společnost Amazon podporuje výjimečné aktivity vlastních zaměstnanců. Na rekonstrukci azylu pro pejsky v nouzi jí firma přispěla finanční prostředky.

Amazon Star 2023

13/12/2023 | Dobrovíz

Jarmila, která pracuje jako nákupčí, měla ke zvířatům vždy blízko a těžký osud některých pejsků jí nikdy nebyl lhostejný. Před několika lety se tedy společně s kolegyní rozhodla, že na jejich záchranu vynaloží vlastní úsilí a energii: „Pejskové se ke mně dostávali postupně. Někteří přišli z opravdu špatných podmínek, často i množíren, a byli v opravdu ošklivém zdravotním stavu,“ popisuje Jarmila. Cílem jejího snažení je připravit tyto chlupáče na šťastnější návrat do života k novým rodinám.

Azyl je přitom z velké míry závislý na pomoci a darech z okolí – jak materiálních, tak finančních. Zejména veterinární ošetření patří k těm nejvíce nákladným: „Nedostatek prostředků je samozřejmě problém. Řada pejsků potřebuje náročné operační zákroky, aby se nám podařilo je zachránit. Ty mohou stát i desítky tisíc korun,“ pokračuje.

Každá koruna se počítá

Její příběh se tak prakticky okamžitě dostal do pozornosti dalších kolegů a jeden z nich ji následně nominoval do letošního ročníku soutěže Amazon Star, která se konala už potřetí. Nejen Jarmile, ale také všem jejím čtyřnohým svěřencům nyní pomůže příspěvek na rekonstrukci, který získá od společnosti Amazon.

Ocenění si slavnostně převzala z rukou herečky a moderátorky Dany Morávkové, kterou Jarmilino nasazení při léčení psích duší dojalo: „Je to krásný příběh a já jsem za paní Jarmilu nesmírně ráda. Ocenění jí právem patří a já bych si moc přála, aby byla inspirací pro nás pro všechny,“ uvedla.

Pejsci se mohou těšit na nové vybavení

Jarmila má jasnou představu, jak se získanými prostředky naloží. Pustí se do postupné renovace domku, který poskytuje zázemí pro celou psí smečku.

Péče o tolik psů je pro Jarmilu náročná nejen po finanční, ale i po emoční stránce a nepopírá, že v jejím životě přišlo mnoho chvil, kdy jí docházely síly. Nikdy to však nevzdala: „Nejvíce mě motivuje to, že pejskům dokážu pomoct a vrátit jim důvěru v lepší zítřky. Jejich vděk cítím v jejich chování, ale i v obyčejném pohledu, a moc to pro mě znamená,“ usmívá se Jarmila a doplňuje své největší přání: „Mým největším snem je, aby se ke mně dostávalo co nejméně pejsků. Přála bych si, aby zůstávali ve svých milujících rodinách, lidé se jich nevzdávali a vytvářeli jim šťastné domovy.“