Každá druhá zásilka Amazonu v Evropě je doručena bez krabice díky inovaci v oblasti omezování použití obalů

Každá druhá zásilka Amazonu v Evropě je doručena bez krabice díky inovaci v oblasti omezování použití obalů

Více než 50 % zásilek společnosti Amazon v Evropě je nyní dodáváno ve zmenšeném, recyklovatelném obalu, jako je papírový sáček nebo kartonová obálka, nebo – jako v případě 700 milionů zásilek od roku 2019 – bez jakéhokoli přidaného obalu.

Blog_Sus

12/04/2024 | Italy, Vercelli

Amazon přemýšlí inovativně: místo ikonické krabice z vlnité lepenky s logem úsměvu nyní více než
50 % evropských zásilek přichází v redukovaném, recyklovatelném obalu, jako je papírový sáček nebo kartonová obálka – nebo bez jakéhokoli dalšího obalu díky programu společnosti Amazon pod názvem Ships in Product Packaging, neboli „Přeprava v původním obalu“.

Program Ships in Product Packaging je využíván u vhodného zboží, které od Amazonu nevyžaduje žádné další balení – produkty se tak dodávají v původním obalu výrobce, pouze se přidá štítek s adresou zákazníka. Kromě snížení množství odpadu může absence dalších obalů snížit hmotnost zásilek, což vede ke snížení emisí při doručování jednotlivých balíčků, současně vzniká menší množství materiálů, které by jinak bylo nutno recyklovat. V posledních pěti letech bylo v Evropě díky tomuto programu doručeno již více než 700 milionů zásilek bez dalších obalů.

U zboží, které vyžaduje další balení, používá Amazon papírové sáčky a kartonové obálky, které jsou až o 90 % lehčí než krabice z vlnité lepenky obdobné  velikosti, vyžadují méně obalového materiálu a v každém odeslaném balíčku je méně prázdného místa.

„Zákazníci znají Amazon díky našim okamžitě rozpoznatelným kartonovým doručovacím krabicím, ale více než polovina našich zásilek v Evropě je nyní dodávána v lehčích obalech, jako jsou papírové sáčky nebo kartonové obálky, případně bez jakéhokoli dalšího obalu,“ uvedl Pat Lindner, viceprezident pro mechatroniku a udržitelné obaly ve společnosti Amazon. „Jsme odhodláni využívat strojové učení a umělou inteligenci, abychom snížili množství obalů a byli pro naše zákazníky udržitelnější, a naše laboratoř provozních inovací v Itálii stojí v popředí tohoto úsilí.“

V únoru letošního roku byly zahájeny pobídky pro externí prodejce zapojené do programu Fulfilment by Amazon (FBA), aby změnili své obaly a certifikovali své produkty v rámci programu Ships in Product Packaging.

Vytváření nejlehčích papírových sáčků a obálek

Laboratoř provozních inovací je místem, kde Amazon testuje nejnovější obalové technologie pro Evropu. Je vybavena speciálním zařízením, jako je automatická linka, která vytváří obaly na míru, a inovativním štítkovacím robotem, který automatizuje aplikaci etiket na balíky, které lze odeslat bez přidaného přepravního obalu společnosti Amazon.

Pokud je kvůli přepravě produkt nutné ještě zabalit, používá Amazon papírové obaly, které lze snadno recyklovat v domácnostech zákazníků. V Evropě jsou všechny naše dodací obaly - krabice, sáčky a obálky, do kterých balíme výrobky při doručování našim zákazníkům – recyklovatelné. To zahrnuje doručovací obaly pro zboží prodávané přímo společností Amazon i externí prodejní partnery, kteří využívají službu Fulfilment by Amazon. 

Zároveň však chceme používat co nejméně obalů, abychom minimalizovali náš dopad na životní prostředí. V posledních několika letech společnost Amazon výrazně snížila množství obalů za využití umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML), aby identifikovala produkty, které lze bezpečně doručit v lehčích a menších obalech. Packaging Decision Engine je model umělé inteligence, který pomáhá určit nejefektivnější možnosti balení pro přepravu milionů položek dostupných zákazníkům společnosti Amazon. Datoví vědci vycvičili model k pochopení různých atributů produktu, mimo jiné tvaru a odolnosti zboží, a k analýze zpětné vazby od zákazníků o tom, jak se různé varianty balení osvědčily v praxi. Tento model se neustále učí a pomohl snížit spotřebu obalů naší společnosti.

Amazon také v Evropě testuje novou obálku s recyklovatelnou papírovou výplní. Obálka je vyrobena výhradně z papíru s optimalizovanou hmotností, pružností a odolností proti nárazu. Papírová výplň uvnitř přepravního obalu poskytuje potřebnou ochranu výrobkům uvnitř a chrání je před zátěží, které je balík vystaven během cesty k zákazníkovi. Je mnohem lehčí než kartonové obálky a krabice, snáze se plní, aniž by se plýtvalo místem, a při její výrobě a přepravě vzniká nižší uhlíková stopa. Pokud mají balíky správnou velikost, může jich Amazon do každé dodávky umístit více, což vede ke snížení počtu jízd a nám v důsledku pomáhá s plněním našeho cíle dosáhnout do roku 2040 v rámci celého provozu nulových emisí uhlíku. Obálky s papírovou výplní lze v domácnosti vyhodit do recyklovaného odpadu.

Automatizované balení na míru

Společnost Amazon vyvinula nová zařízení, která vytvářejí recyklovatelné obaly na míru, čímž snižují objem obalů u tisíců položek každodenní potřeby. Pomocí vestavěného senzoru skenují předměty, jako jsou videohry, kuchyňské nástroje, sportovní vybavení a kancelářské potřeby, které byly dříve zasílány v krabicích a lepenkových obalech, a poté v reálném čase z role papíru ustřihnou papírový sáček, aby bylo možné předměty bezpečně zabalit. Každý sáček je zajištěn pomocí technologie tepelného utěsňování, která strojům umožňuje rychlé a přesné balení a zároveň minimalizuje prázdný prostor kolem samotného obsahu. K utěsnění obalu není potřeba lepidlo, což dále snižuje spotřebu zdrojů. Díky balení zboží do 100% recyklovatelných obalů z lehkého papíru, které jsou vyrobeny na míru a bez potřeby výplňového materiálu, pomáhají tyto stroje ušetřit v průměru více než 26 gramů obalů na zásilku.

Zlepšování našich štítků

Současně s tím, jak snižujeme množství obalů a zlepšujeme recyklovatelnost našich obalových materiálů, investujeme také do inovativních štítkovacích technologií. Společnost Amazon testuje nový univerzální robotický štítkovač, vysokorychlostní automatický stroj na etikety, který zlepšuje umístění a přilnavost štítků na papírových sáčcích a produktech, které jsou dodávány ve vlastním obalu. Tento nový stroj nám umožňuje automaticky umisťovat etikety na obaly menších rozměrů a jedinečných tvarů, což snižuje množství spotřebovaného materiálu a náklady, a naopak zvyšuje rychlost a efektivitu. V Evropě a USA také testujeme novou technologii snadno odlepitelných štítků, která zákazníkům po dodání umožňuje odstranit přepravní štítky z původních obalů.

V roce 2022 bylo distribuováno 11 % všech celosvětově odeslaných balíků bez přidaného doručovacího obalu Amazon prostřednictvím našeho programu Ships in Product Packaging. Od roku 2015 jsme snížili hmotnost obalů na zásilku v průměru o 41 %, což představuje úsporu více než 2 miliony tun obalových materiálů. Týmy společnosti Amazon každý den pracují na zdokonalování našich obalů a přeměně naší přepravní sítě tak, aby byla udržitelnější, mimo jiné pomocí elektrifikace našeho doručovacího vozového parku a hledání alternativ k fosilním palivům. Těšíme se, že se s vámi i nadále budeme dělit o naše pokroky, a vy si můžete přečíst naši nejnovější zprávu o udržitelnosti,, kde se dozvíte podrobnější informace.