Práce na směny je vnímaná jako neflexibilní. 5denní týden stále přetrvává, ukázal průzkum. V Amazonu je 4denní pracovní týden standardem

Práce na směny je vnímaná jako neflexibilní. 5denní týden stále přetrvává, ukázal průzkum. V Amazonu je 4denní pracovní týden standardem

Průzkum společnosti STEM/MARK, který si nechala společnost Amazon vypracovat exkluzivně v Čechách i na Slovensku mezi pracovníky ve směnném provozu, poukázal na neflexibilní nastavení pracovních úvazků. Většina pracovníků v tomto segmentu pracuje klasických 5 dní v týdnu, na plný úvazek a s maximálně třemi možnostmi plánování směn.

31/07/2023 | Praha

6 z 10 zaměstnanců, kteří pracují na směny2, má podle výsledků průzkumu klasický 5denní pracovní týden. Jedná se přitom častěji o dělnické a skladnické profese. Čtyři dny v týdnu pracuje pouze 1 zaměstnanec z 10, přičemž častěji jde o pracovníky ve vedoucích pozicích.

„Historicky je práce ve směnném provozu spojená s řadou poměrně striktních pravidel. V případě logistiky a skladů se jedná často o manuální práci, u které není nutná odborná kvalifikace. Výsledky našeho průzkumu ukázaly, že nejčastěji se v Čechách můžeme setkat s 8hodinovými a 12hodinovými směnami, obvykle v 5denním pracovním týdnu,“ komentuje výsledky průzkumu Jana Špolcová, Client Service Manager ze společnosti STEM/MARK.

Amazon zaměstnancům nabízí širokou škálu pracovních úvazků, ze kterých si mohou zaměstnanci při nástupu vybrat a přizpůsobit tak práci svému životnímu rytmu. Každý úvazek má pak ještě několik směnných modelů*. „Zaměstnanci na plný pracovní úvazek u nás pracují pouze 4 dny v týdnu a mohou tak 3 dny věnovat svým volnočasovým aktivitám. To jsme zavedli již při otevření distribučního centra před 7 lety a zaměstnanci tento flexibilní způsob práce skutečně oceňují. Nabízíme však také možnost pracovat na úvazky zkrácené,“ říká Michal Šmíd, generální manažer společnosti Amazon.

„Čtyřdenní pracovní týden může představovat výraznou úsporu času spojeného s dojížděním. V České republice dojíždí dvě pětiny lidí za hranici vlastní obce a přibližně každý dvacátý i za hranice regionu. Jeden uspořený den tak šetří jak síly, tak peníze a čas a v konečném důsledku i životní prostředí. Ne všechny firmy si z podstaty své práce můžou kratší pracovní týden dovolit, ale je důležité, že tam kde to jde, s tím zaměstnavatelé zespoda přichází. Debata o čtyřdenním pracovním týdnu často počítá s tím, že by se taková pracovní doba měla shora uzákonit, přikázat, což je možné, ale problematické. Mnohem trvalejší a efektivnější je snaha samotných firem v dohodě se zaměstnanci, kteří nejlépe ví, kde to smysl dává a kde ne,“ říká ekonom Dominik Stroukal.

Podle výsledků průzkumu jsou zaměstnancům ze strany firem nabízeny hlavně možnosti s 1 variantou, případně 2-3 variantami směnného provozu. Flexibilní směny či více variant směn pak mají zejména profese řidičů, pracovníci ve skladu mají na výběr méně. Ve společnosti Amazon existuje 5 typů směn*: zaměstnanci pracují v první polovině týdne, ve druhé polovině týdne nebo v tzv. donut směně, kdy pracují dva dny, poté mají den volna a následně opět dva dny pracují. Dále fungují víkendové směny a zaměstnanci na částečný úvazek pracují pouze 3 dny v týdnu. Navíc v případě, že si zaměstnanci potřebují směnu z osobních důvodů přeplánovat, mohou o to jednou za dva týdny požádat.

Zkrácených úvazků je ve směnném provozu minimum

Z průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že 93 procent respondentů pracujících ve směnném provozu má plný úvazek. Částečný úvazek větší než poloviční má 6 procent dotázaných, menší než poloviční pak zbývající procento.

„Směnný provoz umožňuje řadě lidí přizpůsobit svůj den tak, aby měli možnost např. zařizovat věci na úřadech, optimalizovat svůj denní rytmus podle toho, jak potřebují. Zároveň se ale jedná o slabé místo. Jakmile totiž pracovníkům ve směnném provozu přestane vyhovovat denní rytmus, dojde ke změně situace - např. založí rodinu, nebo se jinak změní jejich potřeby, dochází k odchodu lidí ze zaměstnání. Pro udržení těchto zaměstnanců je nezbytná jistá flexibilita na straně zaměstnavatele,“ doplňuje Špolcová.  

Zkrácené úvazky přitom oceňují například matky vracející se do pracovního procesu po rodičovské dovolené, pracující studenti, anebo lidé v důchodovém věku, kteří mají práci jako přivýdělek. „V Amazonu nabízíme zaměstnancům na zkrácené úvazky stejné podmínky a benefity jako zaměstnancům na plný úvazek. Zaměstnanci, jejichž životní situace se změní, mohou na vlastní žádost přejít z plného na částečný úvazek,“ vysvětluje Michal Šmíd.

Osobní zkušenost s benefitem zkráceného úvazku má Kristýna Plicová, zástupkyně vedoucího na oddělení zpracování objednávek, která ve společnosti Amazon pracuje již šestým rokem. „Při rodičovské dovolené jsem hledala zejména víkendový přivýdělek, abychom se s partnerem mohli v péči o syna prostřídat. To bylo pro mnoho zaměstnavatelů problém a vstříc mi vyšli až tady. Následně jsem dostala nabídku také na plný úvazek, ale nebyla jsem si jistá, jak to budu zvládat,“ vzpomíná. „Se svým manažerem jsem se domluvila, že pokud mi to nebude vyhovovat, můžu úvazek snížit. To mi dodalo odvahu,“ popisuje Kristýna. Po dvou měsících se nakonec pro snížení úvazku skutečně rozhodla. „Úvazek jsem si zkrátila na tříčtvrteční, abych měla více času na syna. To mi naprosto vyhovuje,“ uzavírá.

Čeští zaměstnavatelé stále v poskytování zkrácených úvazků zaostávají, potvrzuje ekonom Dominik Stroukal: „Kratší pracovní týden, a ještě lépe částečné úvazky, nejsou jen důležitou podporou pro ty, kdo takovou flexibilitu potřebují, ale mají i významné makroekonomické dopady. Česká republika patří mezi země s nejnižším využíváním částečných úvazků, které jsou ale zásadní pro ulehčení dnes napjaté státní kase. Částečné úvazky v západní Evropě často kompenzují výrazně kratší rodičovskou dovolenou, ale zejména jsou variantou pro zaměstnávání lidí v důchodovém věku.“

Z benefitů vedou ty finanční spolu s dovolenou navíc

Co se týče zaměstnaneckých benefitů, zaměstnanci pracující na směny jednoznačně preferují finanční odměny. Neméně důležitý je však také volný čas například v podobě dovolené navíc. Dalšími oblíbenými benefity jsou příspěvky na finanční produkty, stravenky, bonusy za docházku, příspěvky na dopravu, ale i stravování či nápoje na pracovišti. Ve výběru nejlákavějších benefitů se pak objevil i příspěvek na vzdělávání, anebo svozy do zaměstnání. Poslední zmíněný benefit oceňují zejména pracovníci ve skladnických profesích.

„Autobusové svozy do zaměstnání zdarma jsou u našich zaměstnanců jeden z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů. Využívá je standartně okolo 90 procent zaměstnanců, zejména pak ze středních a severních Čech. Celkově zaměstnancům v Dobrovízi poskytujeme dopravu do zaměstnání na 27 linkách autobusu a jedné vlakové, v kojetínském provozu zaměstnance svážíme ze 14 měst,“ uvádí Michal Šmíd.

Přibližně 8 z 10 osob je v práci aktuálně spokojeno a uvažovalo by primárně o změně práce na základě lepšího finančního ohodnocení. Mezi důležité impulzy ke změně pracoviště řadí respondenti také vztahy na pracovišti a pružnou pracovní dobu.

"Našim stávajícím i novým zaměstnancům nabízíme konkurenceschopné mzdy a atraktivní balíček benefitů od prvního dne zaměstnání. Zaměstnanci mají nárok až na 10% měsíční bonus za docházku. Společnost dále nabízí širokou škálu benefitů, jako je životní pojištění, příspěvky na penzijní připojištění, bezplatnou dopravu do zaměstnání na 24 autobusových linkách a 1 vlakové lince, dotované obědy za 25 Kč, slevy na nákup na amazon.de, podporu zaměstnanců na rodičovské dovolené včetně tzv. programu návratu do práce, vzdělávací program Career Choice, který hradí až 95 % nákladů na studium, a další. Dbáme také na duševní zdraví našich zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, kteří mohou zdarma využít krizovou linku v rámci našeho asistenčního programu pro zaměstnance," uzavírá Michal Šmíd.

*Amazon má 5 druhů směn: Fronthalf směnu – zaměstnanci v tomto případě pracují od neděle do středy; Backhalf směnu – zaměstnanci v tomto případě pracují od středy do soboty; „Donut směnu – zaměstnanci mají v tomto případě volno uprostřed týdne a pracují v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek. Kromě toho nabízí Amazon také práci na částečný úvazek 3 dny v týdnu a pouze víkendové směny (práce v sobotu a neděli), které jsou vhodné pro ty, kteří hledají flexibilní přivýdělek.

1 Kvantitativní průzkum si nechala zpracovat společnost Amazon u výzkumné agentury STEM/MARK v Čechách a na Slovensku (květen 2023). Výzkumný vzorek byl 1032 respondentů v ČR a 806 respondentů v SK. Průzkum byl zaměřený na pracovníky pracující ve směnném provozu, a to primárně v oblasti průmyslu, logistiky a skladů a potenciální pracovníky směnného provozu.

2 Průzkum byl zaměřený primárně na pracovníky v oblasti průmyslu, logistiky a skladů.

O společnosti:

Amazon se řídí čtyřmi hlavními principy: zaměřuje se více na zákazníka než na konkurenci, touží po neustálém zlepšování, zabývá se inovací provozu a přemýšlí v dlouhodobém horizontu. Amazon usiluje o to být nejvíce prozákaznickou společností, nejlepším zaměstnavatelem a nejbezpečnějším pracovištěm na světě. Amazon je průkopníkem v projektech a službách, jako jsou hodnocení zákazníků, nákup na jedno kliknutí, osobní doporučení, Prime účet, Fulfillment by Amazon, Amazon Web Services, Kindle Direct Publishing, elektronické čtečky Kindle, vzdělávací program Career Choice, tablety Fire tablets, Fire TV, Amazon Echo, Alexa, technologie Just Walk Out, Amazon Studios nebo The Climate Pledge. Zájemci o místo v Amazonu se mohou hlásit přímo na webových stránkách.