Amazon oficiálně spustil provoz nového robotického centra v Kojetíně

Amazon oficiálně spustil provoz nového robotického centra v Kojetíně

Jedná se o druhé distribuční centrum Amazonu na území České republiky, ale první vybavené nejmodernější robotickou technologií, která podporuje zaměstnance v plnění úkolů při vyřizování zákaznických objednávek. Po plném zprovoznění distribučního centra v Kojetíně zde společnost vytvoří až 2 000 pracovních míst s atraktivní mzdou a řadou zaměstnaneckých výhod. První zásilka přijatá do distribučního centra obsahovala stolní lampičku.

Otevření robotické centrum Kojetín

19/06/2023 | Praha/Kojetín

Amazon dnes oznámil zahájení provozu nového distribučního centra v Olomouckém kraji u obce Kojetín. Jedná se tak již o druhé fungující centrum společnosti v Česku, ale první vybavené nejmodernější robotickou technologií, která podporuje zaměstnance v plnění úkolů při vyřizování zákaznických objednávek.

Díky většímu využití technologií vznikly nové, vysoce kvalifikované pracovní role, které zaměstnancům společnosti Amazon otevírají další kariérní cesty. V distribučním centru nalezneme širokou škálu pracovních míst od inženýrů a odborníků na robotiku, přes finanční manažery a IT specialisty až po týmy, které chystají, balí a expedují objednávky zákazníků.

"Investice Amazonu v Kojetíně je dalším důkazem našeho závazku vůči České republice, neboť po plném zprovoznění zde vytvoříme až 2 000 nových trvalých pracovních míst," říká Michal Šmíd, generální ředitel Amazonu pro Českou republiku, a dodává: "Amazon poskytuje jedny z nejpokročilejších pracovišť svého druhu na světě, s konkurenceschopným odměňováním, procesy a systémy zajišťujícími pohodlí a bezpečnost všech zaměstnanců. Jsem opravdu rád, že jsme tuto novou budovu mohli otevřít."

Od roku 2013 investoval Amazon v České republice přes 26 miliard korun. Část těchto investic je věnována užití moderních technologií, které podporují bezpečnější způsoby práce a zvyšují komfort zaměstnanců tím, že odstraňují nutnost přenášet těžká břemena. Evropský tým Amazonu pro vývoj pokročilých technologií, který vznikl v roce 2019, stojí za vytvořením více než 550 nových technologií a za více než 400 miliony eury investovanými napříč evropskými pobočkami Amazonu během tří let.

„Kojetín prochází v posledních letech obdobím velké proměny. Mohutné investice do školství, kultury, sportu nebo rozvoje volnočasových aktivit vytváří ve městě klima, které oceňuje zejména nastupující generace. Přivést do města významného zaměstnavatele je další velmi podstatný střípek do mozaiky, na které několik let usilovně pracujeme. Vnímám jako bonus, že se jedná o stavbu na brownfieldu bez záboru orné půdy, a že jde právě o Amazon, světového lídra trhu internetového obchodu. Jsem také spokojený, že díky novému průmyslovému parku a navazujícím projektům dostanou práci tisíce lidí,” řekl starosta města Kojetín Leoš Ptáček.

„Každé dobré pracovní místo, které v Olomouckém kraji vznikne, je vždy skvělou zprávou. A v Amazonu v Kojetíně takových míst vzniknou tisíce. Věřím proto, že otevření tohoto centra bude přínosem pro celý Olomoucký kraj. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že hejtmanství vítá každého investora, který chce v našem regionu podnikat a zároveň chápe a podporuje udržitelný rozvoj a společenskou odpovědnost své firmy,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje

Technologie zaměřené na bezpečnost zaměstnanců

Budova má čtyři podlaží s celkovou rozlohou téměř 190 tisíc metrů čtverečních a její součástí jsou robotické jednotky. Roboti se zasouvají pod věže s regály, kde jsou uloženy všechny položky, zvednou je a přesouvají přes halu distribučního centra.

V novém centru byly instalovány také robotické paletizátory a depaletizátory, které manipulují s těžkými břemeny, zatímco robotické třídiče vykonávají opakující se úkoly, jako je zvedání, stohování, otáčení a umisťování balíků. Tímto způsobem pokročilé technologie Amazon Robotics podporují bezpečnější způsob práce pro všechny zaměstnance.

Práce v Amazonu

Bezpečnost a ochrana zdraví zaměstnanců jsou ve společnosti Amazon prioritou číslo jedna a jejím cílem je tak být nejbezpečnějším pracovištěm v odvětvích, ve kterých působí. Společnost pokračuje v investicích do důležitých vylepšení, nových bezpečnostních technologií, bezpečnostních kontrol vozidel a ergonomických řešení, jejichž cílem je snížit a eliminovat rizika pro zaměstnance, partnery a komunity, kde působí. V letech 2019 až 2022 společnost investovala více než 1 miliardu dolarů do bezpečnostních iniciativ, a to nad rámec těch, které byly zavedeny v důsledku pandemické krize. To vedlo globálně k celkovému poklesu zaznamenatelných úrazů o 24 %.

Nástupní mzda zaměstnanců na vstupních pozicích činí 190 Kč/hodinu, u vedoucích týmů pak 225 Kč/hodinu. Balíček zaměstnaneckých výhod dále zahrnuje 10% bonus ke mzdě, životní pojištění, penzijní připojištění, bezplatnou dopravu do zaměstnání, dotované stravování za 29 Kč, slevy při nákupu na Amazon.de, prodlouženou rodičovskou dovolenou, návratový program pro rodiče po rodičovské, včetně inovativního programu Career Choice pokrývajícího až 95 % školného u vzdělávacích kurzů, program pomoci zaměstnancům a mnoho dalšího.

Společnost Amazon v letošním roce získala certifikát Top Employer 2023, který potvrzuje kvalitu pracovního prostředí a programů v oblasti lidských zdrojů. Seznam aktuálně nabízených pozic je dostupný na webu: amazon.jobs.cz/volna-mista.

Udržitelnost budovy

Energetická efektivita byla při výstavbě nového distribučního centra hlavní prioritou. Je proto vybaveno solárními panely a systémy řízení budovy, které zajistí zaměstnancům příjemné pracovní prostředí a zároveň sníží zbytečnou spotřebu energie. Společnost Amazon je největším firemním odběratelem obnovitelné energie na světě a je na cestě k tomu, aby do roku 2025 napájela své provozy pouze z obnovitelných zdrojů – o pět let dříve, než byl její původní cíl.